A kamaszok másképp szocializálódnak a szexualitás témaköréről, mint a szüleik. Ez nem kérdés, de ez egyáltalán nem baj. Azt, hogy a kamaszok többsége előbb lát pornófilmet az interneten, mielőtt először szexuális kapcsolatot létesítene kezeljük kiinduló állapotnak. Aki azt gondolja, hogy ez a téma semmit nem változott az elmúlt évtizedekben, tehát

a többségnek valahogy csak összejött az első szex, nem kell ezt túlmisztifikálni, az nagy valószínűséggel téved.

Mégpedig azért téved, mert amikor mi még kislányok voltunk nem az interneten találkoztunk először a témával.

Nem úgy hallottunk (mert látni csak maximum újságokban láthattunk) a témáról, hogy megnéztünk egy filmet a neten, amelyben

teljesen valószínűtlen lények (kigyúrt pasik és nagy mellű, jó csajok) csinálnak valamit nagyon tökéletesen.

Mert most ez van. Mindig minden sikerül, csak éppen az érzelmeknek nem osztottak szerepet. A baj ott kezdődik, ha azt gondolja- és beszéli a barátnőivel, barátaival-, hogy amit látott az a való élet, az a szexualitás alfája és omegája.

Hogy mindig minden tökéletes. Tökéletes női és férfi testek, tökéletes találkozás, tökéletes együttlét.

Hivatalos felmérések szerint a fiatalok első szexuális aktusa egyre korábbi életkorra tehető, ami azt jelenti, hogy ma már nem csupán a 16-17 évesek, hanem a 13-14 évesek is masszívan érintettek e témakörben. Többségük mindenfajta védekezés nélkül éli meg élete első, korai nemi élményeit.  Magyarországon az évente elvégzett 60 ezer terhességmegszakításból minden tizedik fiatalkorút érint.

Hogyan közelítsünk a témához?

  • Ha úgy érzed, hogy már érdekli őt a szexualitás, de nem beszél róla, akkor

szórd el a magokat, mint a madaraknak a néni a Blahán. Beszélj magadról, hogy veled mik történtek. Te, hogyan élted meg ezt az idősazkot. Vagy egyszerűen csak mesélj arról, hogy mi történt veled ma napközben. Vagy arról, hogy mit gondolsz a melleidről (kicsik, nagyok, számít ez egyáltalán?).

  • Tested. Ha állandóan azt hallja tőled, hogy kövér vagyok, sovány lennék, nagy a fenekem, ráncos az arcom, lógnak a melleim, megcsináltatnám, de kinek van erre pénze, minden pasinak csak az kell, stb.

Szóval, ha ilyeneneken témázol, majd rászólsz a kamaszra, hogy ne álljon állandóan a tükör előtt, akkor izé, érted: nem vagy hiteles. Kezdheted előről az egészet…

  • A pornó szó hallatán nem feltétlenül kell idegösszeroppanást kapnod. Ez létezik, az interneten minden gyerek elérheti. Próbálj meg higgadtan beszélni erről.

Ha nem megy, akkor gyakorold, hogy mit fogsz mondani. Igen, ez létezik, igen ez egy film, de nem arról van szó, hogy összesen pár férfi és nő “csinálja” és csak itt a filmben, hanem ez egy létező formája. a szexnek. Ami nem oké, de attól még van.

  • Egyes szám első személyben beszélni a legjobb, „Nekem az volt fura…, én akkor csodálkoztam a legjobban, amikor anyám azt mondta, hogy…, Nagyon nehezen fogadtam el, amikor kamasz voltam, hogy anyám/apám azzal állt elő, hogy…” stb.
  • Magyarázzuk el neki, hogy soha, senkinek a kérésére (még a legjobb barát vagy barátnő sem!) nem küldhet magáról kompromittáló fotókat.

Akkor sem, ha az a valaki megígéri, hogy csak ő nézi meg, csak ő nyomtatja ki az ágya fölé, mint mi anno az együttes plakátokat! Azért nem, mert soha nem tudhatja, hogy mikor veszik össze a legnagyobb szerelmével és bosszúból hol fogja viszontlátni a ruha nélküli fotóit.

Mutassunk olyan oldalakat, ahol a kamaszok valódi, használható információkat kapnak a szexről. ITT van például a mi ajánlatunk a témában.

A lányokat küldjük el nőgyógyászhoz, aki az életkorának megfelelő, legbiztonságosabb fogamzásgátlásról tájékoztatja őt. Ilyenkor nyugodtan elengedhetjük őt egyedül, érezze, hogy ez már az ő felelőssége.

Nem elég az, hogy elmond a kamasznak: használjon óvszert és vigyázzon, ne essen teherbe. Hogy vannak a szexuális úton terjedő fertőzések és ha azt megkapod, akkor baj lesz.

A fontos rész ott kezdődik amikor arról beszélsz neki, hogy a szeretkezésnek csak egy apró mozzanata a fizikai rész. Az összes többi, ami miatt vagy működik vagy nem, az fejben dől el.

Hogy ott, akkor amikor tök egyedül lesz a testével és a lelkével és arról dönt, hogy igen vagy nem, akkor legalább kis esély lesz arra, hogy visszagondoljon arra, amit mondtál neki.

Fotó:ragaszkodjhozza.hu

Oszd meg a véleményed velünk!