A kamaszkor egyik legnehezebb feladata: szóra bírni a gyereket. Minden szakértő ezt tartja az egyik legfontosabb momemtumnak, mégis kevés az igazán jól kivitelezhető tanács erre vonatkozóan.

Mit csináljak, amikor mindenre azt mondja, hogy semmi nem történt, semmi különös nem volt?

Nehéz kérdés. Miért beszél egyszer mindenről és aztán sokáig semmiről? Még nehezebb kérdés. A rossz hír az, hogy először nekünk kell megváltoznunk.

Máshogy kérdez egy kamasz gyerekes anyuka, mint egy kisgyerekes. Ez van.

Illetve az esetek többségében ez. Mert vannak azért olyan szerencsés emberek, akiknek ezt nem felnőtt korban kell megtanulniuk és átadniuk a gyerekeiknek, hanem már ők is így nőttek fel. Ha még kisebb a gyereked és olvasod a “nagyok” anyukájának szóló anyaparát, akkor kezd el most a “máshogy kommunikációt”. Mindegy, hogy hány éves.

Egyet ígérhetünk: így sokkal könnyebb és élvezhetőbb lesz az élet a kamasz gyerekkel.

A legnehezebb azt megtanulni felnőtt korban- ha gyerekkorban nem így szocializálódott az ember-, hogy kizárólag “én kommunikáció” létezik.

Tehát nem azt mondom, hogy “kislányom te mekkora balfék voltál reggel amikor köszönés nélkül hagytad el a lakást”, hanem azt, hogy ENGEM nagyon zavart ma reggel, hogy köszönés nélkül kirongyoltál a lakásból.

Nem róla mondok véleményt, hanem a saját érzéseimet osztom meg vele. Tök más a hatás.

A másik a kérdezgetés, ami valamikor bejön, de az esetek többségében nem. Ilyenkor jön a kiakadás, a veled már beszélgetni sem lehet, ajtóbecsap.

OLVASTAD MÁR?  Mi érdekli a kamaszt? És erre, hogy lehet rájönni?

Ha a kamasz hazajön, és köszönés nélkül elvonul a szobájába, valószínűleg nem az a jó megoldás, hogy feltépem az ajtót, és számon kérem.

Ha nem megyek utána, akkor 15-20 perc múlva kicsámborog, és azt mondja: mama, nincs valami kaja? Itt kellene néha valami másra gondolnunk és csendben elővenni a vacsorát.

Ilyenkor van esély arra, hogy esetleg mesélni kezd – ha nem faggatod. A faggatott kamasz  hazudik, mert szabadulni akar, mert védi önmagát, az éppen formálódó személyiségét. Vagy egyszerűen azért, mert ha elmondja, hogy mi van vele, akkor vissza kettő padlógáz és leordítod vagy elmondod ugyanazt a véleményedet, ami miatt hazudik. és a kör bezárult.

Erről témáról egyébként itt olvashatsz véleményt Vekerdytől.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!