Újra lesz Tabuk nélkül az Anyaparával rendezvényünk, ez lesz a negyedik (hoppá) alkalom. Az alaptéma mindig a szexuális felvilágosítás és ehhez kapcsolódik valamilyen extra téma.

Az előző találkozónál az extraság az volt, hogy “minden otthonról indul, még a #metoo is”.

A beszélgetésnek két előadója volt: Dr. Gyurkó Szilvia, gyerekjogi szakértő a Hintalovon Alapítvány vezetője, a www.yelon.hu anyukája (ebben a témában egyébként a legjobb oldal) és Csonka Balázs szexuálpszichológus.

“Minden otthonról indul. Induljunk ki a kályhától és jussunk el a #metoo-ig abban az értelemben, hogy mennyire számít az, hogy mit hozunk otthonról (jelen esetben mit adunk a gyereknek otthon), hogy mire kikerül egy viszonylag biztonságos környezetből, addigra legyenek alternatívái a szexuális együttlétre, tudjon nemet mondani arra, amit nem szeretne, ismerje és szeresse a saját testét.”

A mi generációnk és az előzőek úgy nőttek fel, hogy az erősebb kutya b@szik és kész!

Azt szerettük volna ezzel a beszélgetéssel jelezni, hogy ennek vége. Oké, egy kicsit nagy elvárás a körülöttünk lévőktől, de mi örök optimisták vagyunk. Tehát akinek hatalma van a másik felett (szülő, tanár, edző, főnök) az ezzel soha többet nem élhet vissza. Kicsit olyan világbéke aktivistaként éreztem tegnap magam, de aki ott volt az már biztos, hogy erre szavaz! De térjünk vissza a felvilágosításra.

Nézzük akkor felsorolásszerűen, hogy mit is tudtunk meg tegnap:

  • Minden otthonról indul, ez már eldőlt. Elsősorban nem az a lényeges amit mondasz a kamasznak, hanem ahogy te éled a mindennapjaidat. Hiába nyomatod neki, hogy legyen őszinte veled, vagy beszéljen az érzéseiről, ha te soha nem teszed ezt. Előbb te jössz, aztán jön ő is utánad, ne aggódj!
  • Mielőtt a szex szóba kerül beszéljetek arról, hogy mi a barátság, mi a szerelem, a csók az micsoda.
  • A szexről beszélgetni “frontálisan”: Na, gyere már, ülj le és mesélj mit gondolsz a szexről!” nem lehet. Azért nem, mert

tök felesleges, úgysem fog erre megnyílni.

  • A férfi alapvetően azért nem beszél az érzéseiről, mert azt tanulja meg – a szüleitől -, hogy az érzései nem érdekelnek senkit. Ha gyerekként fájdalma van, ne nyafogjon.

Ne legyen már anyámasszony katonája.

Szóval itt van egy “piaci rés” ahova be kellene törnöd: hagyd őt sírni, hagyd őt megélni a kudarcait és leginkább: hagyd, hogy segítséget kérjen!

  • Amíg gyerek a kamasz (értitek?), addig remekül megtanulja (a szüleitől), hogy mit ne csináljon, kimarad azonban az, hogy mit kéne helyette. Mire kamasz lesz pont ezt kéred tőle számon: miért nem csinál ezt vagy azt? Akinek még nem késő (kisgyereke van és nem óriás kamasza), az csavarjon egyet az eddigi gondolkodásán és járjon elő jó példával.
  • Ha azt hiszem, hogy már érdekli őt a szexualitás, de nem beszél róla egyáltalán, mit tegyek? Szórd el a magokat, mint a madaraknak a néni a Blahán. Beszélj magadról, hogy veled mik történtek. Te, hogyan élted meg ezt az idősazkot. Vagy egyszerűen csak mesélj arról, hogy mi történt veled ma napközben. Vagy arról, hogy mit gondolsz a melleidről (kicsik, nagyok, számít ez egyáltalán? Nyilván nem.), vagy más testrészedről.
  • Tested. Ha állandóan azt hallja tőled, hogy kövér vagyok, sovány lennék, nagy a fenekem, ráncos az arcom, lógnak a melleim, megcsináltatnám, de kinek van erre pénze, minden pasinak csak az kell, stb. Szóval, ha ilyeneneken témázol, majd rászólsz a kamaszra, hogy ne álljon állandóan a tükör előtt, akkor izé, érted: nem vagy hiteles. Kezdheted előről az egészet…
  • A pornó szó hallatán nem feltétlenül kell idegösszeroppanást kapnod. Ez létezik, az interneten minden gyerek elérheti. Próbálj meg higgadtan beszélni erről. Ha nem megy, akkor gyakorold, hogy mit fogsz mondani. Igen, ez létezik, igen ez egy film, de nem arról van szó, hogy összesen pár férfi és nő “csinálja” és csak itt a filmben, hanem ez egy létező formája. a szexnek. Ami nem oké, de attól még van. Részletes útmutatót pedig ITT olvashatsz erről.
  • A védekezésről beszélni kell, de

a szexuális felvilágosítás nem állhat meg ennél az infónál.

  • Anyaként fiú gyerekkel beszélni a szexről gáz vagy nem? Mi van akkor, ha elváltunk és az apuka nem beszél a fiával? Ilyenkor az a legjobb, ha arról beszélsz, hogy egy nő szemszögéből mi az ami jó érzés. Neked mi a jó. Itt nem feltétlenül a szexre gondolunk. Neked jó érzés az, ha virágot kapsz. Neked jó-e, ha megölelnek, kimutatják az érzelmeiket feléd vagy neked ez nem annyira jön be.

Neked mi jön be egy pasinál.

A hétvégén küldjük a Hírlevelet, amelyben a következő találkozóról mindent megtudhatsz! IDE kattintva iratkozhatsz fel. Köszönjük!

Oszd meg a véleményed velünk!