Elsősorban olyan döntésekre gondolunk, amelyek túlmutatnak a mit vegyek ma fel vagy a mit egyek, mit ne egyek kérdéseken. Egyébként ezek is fontos dolgok, de egyrészt van az a kor (kamaszkor), amikor ezt nyugodtan rábjuk lehet bízni még akkor is, ha télen nyári szerkóban szeretnének távozni reggel. Szücs Szilvi írása.

Most inkább olyan döntésekre gondoljatok, amikor még az is lehet, hogy ti már tudjátok a választ, de kivételesen hagyjátok őket rágódni, gondolkodni.

Esetleg az is előfordulhat, hogy ti sem tudjátok a választ… Itt a jó alkalom arra, hogy elkezditek bevezetni azt a gondolkodást, hogy vannak kérdések, amelyekben nekik kell egyedül dönteniük, vagy legalábbis végigmenni egy döntést megelőző gondolkodáson.

Önállóan.

Így segíts a kamasznak, ha döntenie kell valamiben – hat kérdés, amit mindig érdemes végiggondolni

Mivel te sem tudhatod minden esetben, hogy egész pontosan mi a jó döntés, ezért érdemes megtanítani nekik, hogyan hozhatnak jó döntéseket. Ha fontos döntést kell hoznia, tegyen fel magának kérdéseket. Néhány fontos kérdés, ami segíthet:

  • Mik a lehetőségeim?
  • Milyen pozitív és negatív következményei vannak a lehetséges döntéseimnek?
  • Elhalaszthatom-e a döntést? Ha igen, mit nyerek vele?
  • Ha nem halaszthatom el, voltam-e már hasonló helyzetben a múltban? Ha igen, jó döntést hoztam-e akkor? Alkalmazhatom-e azt a mintát most is?
  • Ki tud tanácsot adni nekem ebben a döntésemben?
  • Van-e valami, amit még megtehetek, mielőtt a döntést meghozom?
  • És a végén: ezt a döntést a fentiek alapján azért hoztam mert… Fogalmazd meg két mondatban a döntésed okát és magát a döntést is!
OLVASTAD MÁR?  Még hány tragédiának kell megtörténnie?

Jó döntést kívánok!

Elindult az Anyapara mediáció, amelyet Szücs Szilvi vezet.

A mediáció egy olyan lehetőség, amelynek során a mediátor segíti a “felek”, jelen esetben a kamasz és a szülő(k) kommunikációját. A néhány alkalmas közös beszélgetés során olyan témák is szóba kerülnek, amelyekről

egy kamasz nem biztos, hogy “mer” beszélni amikor otthoni helyzetek, konfliktusok vannak. Ez nem azt jelenti, hogy  nem vagy “jó” szülő, hanem csak annyit, hogy sok esetben egy harmadik, semleges és pártatlan fél előtt könnyebb beszélni.

Ha érdekel a mediáció, írj egy emailt: anyapara@anyapara.hu és küldöm a részleteket.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!