Honnan tudjam, hogy depressziós egy kamasz?

Sok anya parázik azon, hogy mi alapján döntse el: a kamasz gyereke depressziós vagy csak annyi, hogy mostanában többször szomorú valamiért. Mivel nincs mindenkinek egy pszichológus barátnője, ezért készítettünk egy listát arról, hogy melyek azok a tünetek, amelyeket nem árt komolyan venni. Amit depresszió témakörben hüvelykujj szabálynak használhatunk, az két dolog:

  1. A lenti jelenségek minimum két hétig fennáljanak.
  2. Az összeírt tünetek közül ha öt jelen van, akkor az már gáz.

Amit mindjárt az elején leszögezhetünk: a szomorúság nem a depresszió tünete, épp ellenkezőleg. A szomorúságnak mindig oka van és tökéletes tünete annak, hogy érdekli a külvilág.

Akkor nézzük a tüneteket:

  • Elzárkózás a külvilágtól.
  • Olyan kijelentések, amelyek reménytelenséget, szomorúságot, csalódottságot sugallnak.
  • Állandó túlérzékenység, gyakori sírás, a dühkitörések, az értéktelenség érzése, lelkesedés teljes hiánya.
  • Önhibáztatás, önbecsmérlés. Értéktelennek vagy feleslegesnek tartja magát („nulla vagyok”).
  • Halál emlegetése.
  • Az öngyilkossággal való viccelődés. Ha a kamasz ilyesfajta megjegyzéseket tesz, ha bárkitől elbúcsúzna, ha arra célozgat, hogy már nem lesz itt sokáig, elajándékozza kedves tárgyait.
  • Reménytelenség, kilátástalanság, valamint csapdába esettség érzése.
  • Fizikai jelzések. A depresszióval előbb-utóbb magával jár a testi funkciók megváltozása is.

Amit szintén nagyon fontos tudni, hogy A kezeletlen depresszió következményeként előfordulhat, hogy a gyerek eltűri másoktól a bántalmazást, vagy épp ő maga lesz agresszív.

A nemtörődömség vagy az apátia miatt veszélyes helyzetekbe sodorhatja a depressziós kamaszt, aki akár szökésbe is menekülhet.

A depressziós kamasz kezelése

A probléma semmiképp sem oldható meg noszogatással vagy lelkes programszervezéssel. Mély beszélgetésekre lesz szükség, és nem biztos, hogy te vagy a legmegfelelőbb személy, aki megnyithatná a gyereket. Találnod kell “mellé” egy személyt, akinek elmondja a gondolatait. (Ő lehet egy családtag, egy pszichológus, egy tanár vagy éppen a kerületi családsegítő személy is, akit nem mellesleg ingyen igénybe vehetsz!)

Ettől még nem fog tőled eltávolodni, sőt.

Az is sokat segíthet, ha felébresztitek benne a gondoskodást, felelősségérzetet valaki más iránt – hisz önmagát nem tartja sokra. De egy cica, kutya vagy bármilyen más nagyobb állat gondozása, a vele való munka csodákat tehet.

“Mítosz, hogy kizárólag gyógyszeres terápiával lehetséges a depressziót kezelni. Jelenleg senki sem gondolja komolyan szakmai körökben, hogy megfelelő pszichoterápia nélkül a gyógyszeres kezelés nyomtalanul eltünteti a hangulatzavart, megszünteti az okokat, és a pirula talán még le is éli a páciens helyett az életét. A tünetek kézben tartására, egyfajta mankóként a gyógyszeres terápia fontos, de a pszichés vetület megértésére, elfogadására és meghaladására a pszichoterápia a legalkalmasabb. Bölcs ember az, aki a gyógyszeres és a pszichoterápiás megközelítést kombinálva javasolja szükség esetén.”-idézet az origo cikkében megszólaltatott szakértőtől.

Ehhez a bejegyzéshez két forrást használtunk. Ha ide kattintasz vagy ide akkor itt elolvashatod ezeket is!

Fotót: www.pexels.com

Szerző: | 2016-12-19T09:05:19+00:00 2016.12.19.|Engedd el, Rosszkedv, Tippek|0 hozzászólás