Anélkül, hogy elhangozna a bezzeg az én időmben mondat, el kell ismernünk, mi több el kell fogadnunk, hogy a kamaszok teljesen másképp ismerkednek és randiznak, mint mi amikor kamaszok voltunk. Most elsősorban az online kommunikációra, ismerkedésre gondolunk.

Ezzel lehet vitatkozni és sokszor talán kell is, de csak azután, hogy elfogadtuk:

ez a generáció egy tök más világ, teljesen más elképzelésekkel bír arról, hogy hogyan ápolja a barátságokat és hogyan ismerkedjen.

Ha elfogadtuk ezt a „verziót” is, akkor sokkal könnyebb lesz arról beszélni, hogy érdemes minél előbb rátérni az online megismerkedés (erről olvass a yelon-on is) után az offline találkozóra.

Öt tény, arról, hogy a technológia megváltoztatta a kamaszok barátkozási szokásait

Egy nemzetközi kutatás szerint a kamaszok több, mint a fele online szerez új barátokat és csak 20 százalékukkal találkozik ezekből “élőben” is. Az ismerősök eddig kizárólag a közvetlen környezetből adódtak, de mostantól akár Ausztráliában is lehet egy “barátjuk”.

Ez azt jelenti, hogy teljesen más alapokon indul egy új barátság, mint régen.

Nem látja, csak fotókon az “új barátot”, amely elsőre nagyon vadul hangzik, de ahelyett, hogy szörnyülködnénk inkább próbáljuk megismerni ezt a helyzetet. Azzal nem segítjük a kettőnk közötti kommunikációt, ha csak annyit tudunk hozzátenni, hogy

ÚRISTEN, hát az én időmben ilyen nem volt! És akkor mi van?!

Egyébként meg, hogy lehetett volna, amikor épp, hogy vonalas telefon volt a háztartásokban. Ébresztő!

A kamaszok sokkal inkább preferálják a szöveges “beszélgetést”, mint az élő szót.

Ez sok kamasznak megváltást jelent, hiszen a többség nem tud vagy nem mer beszélgetni. Az idézett kutatás szerint a kamaszok negyede ismerkedik és találkozik “offline” módon, azaz úgy, ahogy annak idején mi randiztunk. Mi következik ebből? Két dolog: egyrészt az, hogy ezt el kell fogadnunk vagy legalábbis teljesen felesleges lázadni ez ellen.

OLVASTAD MÁR?  Ki az, aki a biztosból elindul magától felvételizni?

Másrészt, pedig az, hogy

még mindig nem késő saját példával előállni (a mindennapi életedet úgy alakítani), hogy te hogyan kommunikálsz idegenekkel.

Te, hogyan ismerkedsz (ha éppen ilyen életszakaszban vagy), mert egy biztos: a kamasz minden lépésedet figyeli, még ha úgy gondolod, hogy napok óta alig beszéltetek egymással.

Valahogy ezt úgy kellene elképzelnünk, hogy a flörtölés rész online útra terelődött. Ha egy idő után írásban megvan a “kiválasztott” és létrejön az “igazi” randi, akkor nincs mitől félnünk.

Ha viszont kizárólag online zajlik a “szerelemi élet”, akkor érdemes kideríteni, hogy mi ennek az oka.

Ha nem mer megszólítani, beszélgetni másokkal (fiú/lány), akkor azt lehet fejleszteni. Küldd el őt egy színjátszó klubba vagy tánc tanfolyamra, ahol elsősorban nem színészeket nevelnek, hanem improvizációs gyakorlatokat végeznek, amelyek pont ilyen esetekben tökéletesen működnek. Elég csak egy év és hidd el, óriási változások mennek végbe benne ha mások előtt is „megmutathatja” magát.

Az online játékok és csoportok barátságokat generálhatnak

Ez az a rész, ahol a konzervatív anyukák a falnak mennek. Itt már tényleg szükség van a rugalmasságra és az elfogadásra.

Igen, vannak kamaszok, akik könnyebben tesznek szert barátokra, ha csatlakoznak egy-egy csoporthoz (ezek nem feltétlenül ismeretlen csoportok, hanem például iskolai, de nem osztálytárs hanem valamilyen érdeklődési kör köré szerveződő közösségek), ahol mernek beszélgetni. Az online játék az már más világ, ott addig érdemes eljutni, hogy kiderüljön: milyen tematikájú az a játék csoport, aminek tagja.

OLVASTAD MÁR?  Szokott néha fürödni?

Ha nem is tudod, hogy létezik ilyen, akkor nehéz lesz utánajárni…

A kamaszok szabadidejüket szívesen töltik a közösségi oldalakon

Itt a legfontosabb az, hogy határozottan fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy mi az amit nem posztolhatnak például a Facebook-ra vagy más közösségi oldalakra. Erről ITT és ITT írtunk, érdemes újra átfutni.

Azáltal, hogy sokkal több időt töltenek online “barátozással”, mint offline, megváltozik az a tér, ahol vitatkoznak, beszélgetnek, kitöltik a mérgüket és kimutatják a szeretetüket.

Ezek nagyon komoly kérdések. Amiatt, hogy szinte kizárólag- kis túlzással- online kommunikálnak, sokkal direktebb a véleménynyilvánítás, nem beszélve arról, hogy mások érzelmeiről is határozottabb képet kapnak, ami sokszor nagyon megtévesztő. Egész pontosan: sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy megbánt valakit vagy éppen őt bántják az online térben. Hiszen alig van következménye, szinte sosem derül ki…

Azok a gátlások, korlátok, amelyek a személyes kommunikációban megvannak, itt nem érvényesülnek.

Ennek oka az anonimitás eltúlzott érzete, láthatatlanság, és az, hogy nincs közvetlen azonnali visszacsatolás, válasz a másiktól.

Összefoglalva: ismerjétek meg és fel azt, hogy a kamaszok máshogy ismerkednek, mint mi anno. Ha ez megvan, akkor legyetek nyitottak az új „csatornák” iránt, cserébe biztos, hogy közlékenyebbek lesznek veletek a kamasz gyerekek.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!