Tegyük fel, hogy idén nem parázzuk túl a karácsonyt, hanem veszünk egy nagy levegőt és élvezzük. Az őszintén élvezetes karácsonyhoz mindenkinek más és más szükséges, de egy kérdésben biztosan közös a gondolkodás: őrület van. Szücs Szilvi írása.

Mert mindenki karácsonykor akar igazán szeretni, karácsonykor akar mindent megmutatni, karácsonykor akar a legjobbat enni és a legeslegnagyobb ajándékot kapni.

Karácsonyozni sokféleképpen lehet

Van az a típus, aki a

mindent nekem kell csinálni és totál kész vagyok szentestére.

Van, aki sokáig nem stresszel, aztán látja, hogy mindenki pörög, ez elkezdi frusztrálni (nehogy én legyek az egyetlen a baráti társaságban, aki nem tiszta ideg az ünnepek miatt) és a végére túlbonyolítja a karácsonyt, hogy legyen min kiakadni a Facebookon.

Ez nem függ össze azzal, hogy kinek mekkora családja van, mert egy kétszemélyes háztartásban ugyanúgy túl lehet bonyolítani, mint akinek négy gyereke van- ebből két kamasz, akiknek pont tök mindegy, hogy karácsony vagy húsvét-, és egy férje. Ráadásul a többség hozza magával a gyerekkorban megszokott karácsonyi hangulatot, szokásokat, ezt így csinálta anyám érzést.

Tegyük fel, hogy nem parázzuk túl a karácsonyt, hanem inkább élvezni szeretnénk,

ha nem is a teljes időszakot (mert az nyilván lehetetlen, de nem azért mert karácsony van, hanem azért mert két hét szünetben nyáron is előfordul, hogy semmi nem jön össze).

OLVASTAD MÁR?  A boldogság, a boldogság az igazi nagy siker?

Jó tipp a tervezés, de hogyan?

A családban mindenki a következő kérdésekre a válaszait írja le egy lapra (először egyedül):

1. Milyen ételeket szeretnék enni a karácsonyi szünetben? Itt lehet pizza vagy hamburger is,

nem kell azonnal leszólni egyik családtag ízlését sem!

2. Milyen ajándékot szeretnél kapni Karácsonyra? Itt is elszabadulhat a fantázia első körben. Utána érdemes egy limitet meghatározni és akkor már tisztább a kép.

3. Milyen programokat javasolsz a szünetre? Na, itt van az “unalom faktor” legcsodálatosabb ellenszere! Ide mindent be kell írni. Az ágyban olvasástól kezdve a mozin át, egészen a három óra néma csöndig. (…)

Érdemes egy-két napot szánni a kitöltésre és nyomatékosítani a résztvevőkben, hogy ha nem ír valahova elegendő, feldolgozható infót, akkor sajnos:

vagy nem kap enni vagy egész szünetben a szobájában ücsöröghet. Némán. Kütyük nélkül. (vicc)

Amikor ez megvan, akkor jön az összesítés. Minden napra beírjuk az ételeket (ide természetesen bekerülnek a nagyitól vagy innen-onnan “szerzett” kaják is) és a programokat. Ha csak a fele megvan, már érezni fogjátok a hatást 2021 karácsonyán!

OLVASTAD MÁR?  Tanulási nehézség – Jó, ha papírja van?

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!