Tegyük fel, hogy idén nem parázzuk túl a karácsonyt, hanem veszünk egy nagy levegőt és élvezzük. Az őszintén élvezetes karácsonyhoz mindenkinek más és más szükséges, de egy kérdésben biztosan közös a gondolkodás: őrület van. Szücs Szilvi írása.

Mert mindenki karácsonykor akar igazán szeretni, karácsonykor akar mindent megmutatni, karácsonykor akar a legjobbat enni és a legeslegnagyobb ajándékot kapni.

Karácsonyozni sokféleképpen lehet

Van az a típus, aki a

mindent nekem kell csinálni és totál kész vagyok szentestére.

Van, aki sokáig nem stresszel, aztán látja, hogy mindenki pörög, ez elkezdi frusztrálni (nehogy én legyek az egyetlen a baráti társaságban, aki nem tiszta ideg az ünnepek miatt) és a végére túlbonyolítja a karácsonyt, hogy legyen min kiakadni a Facebookon.

Ez nem függ össze azzal, hogy kinek mekkora családja van, mert egy kétszemélyes háztartásban ugyanúgy túl lehet bonyolítani, mint akinek négy gyereke van- ebből két kamasz, akiknek pont tök mindegy, hogy karácsony vagy húsvét-, és egy férje. Ráadásul a többség hozza magával a gyerekkorban megszokott karácsonyi hangulatot, szokásokat, ezt így csinálta anyám érzést.

Tegyük fel, hogy nem parázzuk túl a karácsonyt, hanem inkább élvezni szeretnénk,

ha nem is a teljes időszakot (mert az nyilván lehetetlen, de nem azért mert karácsony van, hanem azért mert két hét szünetben nyáron is előfordul, hogy semmi nem jön össze).

OLVASTAD MÁR?  Egyetemisták, pályázzatok ötletekkel!

Jó tipp a tervezés, de hogyan?

A családban mindenki a következő kérdésekre a válaszait írja le egy lapra (először egyedül):

1. Milyen ételeket szeretnék enni a karácsonyi szünetben? Itt lehet pizza vagy hamburger is,

nem kell azonnal leszólni egyik családtag ízlését sem!

2. Milyen ajándékot szeretnél kapni Karácsonyra? Itt is elszabadulhat a fantázia első körben. Utána érdemes egy limitet meghatározni és akkor már tisztább a kép.

3. Milyen programokat javasolsz a szünetre? Na, itt van az “unalom faktor” legcsodálatosabb ellenszere! Ide mindent be kell írni. Az ágyban olvasástól kezdve a mozin át, egészen a három óra néma csöndig. (…)

Érdemes egy-két napot szánni a kitöltésre és nyomatékosítani a résztvevőkben, hogy ha nem ír valahova elegendő, feldolgozható infót, akkor sajnos:

vagy nem kap enni vagy egész szünetben a szobájában ücsöröghet. Némán. Kütyük nélkül. (vicc)

Amikor ez megvan, akkor jön az összesítés. Minden napra beírjuk az ételeket (ide természetesen bekerülnek a nagyitól vagy innen-onnan “szerzett” kaják is) és a programokat. Ha csak a fele megvan, már érezni fogjátok a hatást 2021 karácsonyán!

OLVASTAD MÁR?  Amikor kamaszt büntetünk, jellemzően magunk megyünk a pofonért

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!