Minden érintett (6. és 8. osztályos) az aktuális felvételikkel van elfoglalva, de mi van azokkal a kamaszokkal, akik épp az első évük közepén járnak a középiskolában?  Mi van azokkal, akik nem szeretnek odajárni, mert úgy érzik, hogy rosszul döntöttek? Erre mondja az anyapara azt, hogy ha nem jó a középiskola, akkor átjelentkezhet a kamasz.

Túl egyszerűen hangzik, de mégis igaz. Elvileg minden középiskolában van erre lehetőség, de mindenhol mások a feltételek. Vegyünk egy alapesetet, amely bizony elég sokszor előfordulhat: felvették valamelyik gimibe a gyereket és az első néhány hónap (valakinél már az első néhány hét) után kiderül, hogy nem neki való a kiválasztott suli.

Mi ennek a legegyértelműbb jele: nem szeret iskolába járni, sokkal rosszabbul tanul, mint az általánosban. Úgy érzi, hogy nagyon gyenge a suli. Az osztálytársak teljesen más érdeklődésűek, mint ő. A tanárok nem veszik komolyan az órákat, nagyon laza a suli.

Ha ezeket hallod a gyerektől, akkor elkezdheted őt “megfigyelni”. Itt arra gondolunk, hogy

biztosnak kell lenned abban, hogy ez nem csak egy múló iskola utálat vagy éppen az, hogy összeveszett a barátnőjével a suliban és emiatt menekülne.

Ha azt látod, hogy a depresszió tünetei- IDE kattintva olvasd el, melyek ezek- elhatalmasodtak rajta, simán lehet, hogy emiatt.

OLVASTAD MÁR?  Tisztelet

Lépések, amelyeket szülőként tenned kell

– Beszélj vele és kérdezd ki őt, hogy egész pontosan miért akar másik suliba járni. Bízd meg őt, hogy válasszon ki egyet és nézzen (kérdezősködjön a baráti körben) utána!

– Adj neki 2-3 hetet, hogy kialakuljon benne egy biztos kép arról, hogy miért-és hova szeretne járni.

– Te is érdeklődj a barátnőidtől, munkatársaidtól a kiválasztott suliról.

– Menj be a mostani suli osztályfőnökéhez és kérdezd meg őt, hogy milyennek látja a gyereked teljesítményét, közösségi életét. Ha olyan a kapcsolat kérdezd meg őt, hogy javasolja-e az iskolaváltást.

– Hívd fel a kiválasztott sulit és mindenképpen kérj személyes találkozót az igazgatóval.

– A találkozóra készülj fel. Nézd meg a suli honlapját, olvass a tanárokról, fusd át az ún. Különös közzétételi listát, amely tartalmazza az iskola irányelveit, pedagógiai programját. IDE kattintva belenézhetsz egybe. Ebből “idézhetsz” az igazgatónak, de csak akkor, ha tényleg egyetértesz a leírtakkal.

– A beszélgetés során őszintén mondd el, hogy “benéztétek” a jelenlegi iskolát és nagyon elszánt a gyerek, hogy váltson. Mit kell ehhez tennetek, mire készüljön, stb.

OLVASTAD MÁR?  A bejövő hívások aprócska örömei

– Ha kiderül, hogy nincs esélye a gyereknek, akkor azonnal kezdj el másik suli után nézni és ugyanezt a folyamatot járd végig!

– Általában az év vége felé (május körül) vannak a “vizsgák”, amelyek minden suliban más-más szinten zajlanak. Egy erős gimnáziumba egyértelmű, hogy eleve nagyon jó jegyekkel kell érkeznie a tanulónak, plusz ott is villantania kell. Valahol néhány tárgyból kell írni egy tesztet, de van olyan suli is, ahol nyelvi tesztet iratnak. Több helyen személyes “felvételi” is van. Nem könnyű a folyamat, de nem lehetetlen.

Ha szeretnél Hírlevelet, akkor IDE kattints légyszíves. Hírlevelet azért jó kapni, mert ott mindig egy témát járunk körül viszonylag röviden, de informatívan. Illetve azért is jó “hírlevelesnek” lenni, mert január végén lesz egy nagyszabású anyapara találkozó és erről is ti tudtok majd elsőként.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!