Ha betegnek tetteti magát a kamasz, akkor szóljunk neki, hogy nem most jöttünk le a falvédőről. Ha náthás, azaz folyik az orra, akkor adjunk neki zsepkendőt és kérjük meg, hogy kultúrált módon fújja az orrát (óriási hanghatások nélkül) és a használt zsepit NE tegye a tányér mellé, alá, esetleg upszi (!) bele! Minden egyéb őszi megfázás tünetekre nyugodtan mondhatjuk azt, hogy

holnapra jobb lesz, de az sem kizárt, hogy el is múlik!

Viccet félretéve: lassan beindul a megfázásos időszak, meg a vírusok és a baktériumok és ezek keveréke, kibogózhatatlan elegye. Ez azért lássuk be, már más szitu, mint amikor még kicsi volt. Amikor jöttünk az orrszívóval, meg a fújjál bele nagyot a zsepibe, de ügyes vagy! Dícsértük őt a nagy orrváladékaiért…

Nekem a legjobban bevált módszer így kamaszkorban a kedveskedés, (nem a vékony hangon beszélő nyávogás, azt máskor érdemes bevetni), tea főzés, “mit szeretnél, hogy főzzek neked”, ma nem kell semmit csinálnod, csak feküdj és nézz egy filmet vagy kockulj- tanácsok. Erre érzi a törődést, kicsit elanyátlanodik és máris megvan az összhang. Újra lehet őt puszilgatni, stb. Emellett persze minden anya (vagy apa) pontosan tudja, hogy a kamasz fia vagy lánya mennyire beteg vagy éppen nem beteg. Ugye?

OLVASTAD MÁR?  Még hány tragédiának kell megtörténnie?

Mert jó pár “betegséget” már láttunk tőlük. Amikor konkrétan semmi baja, de úgy tesz, mintha…és amikor nagyon sz@rul néz ki és azt állítja, hogy “semmi bajom, hagyj már békén légyszi!” Van olyan is, amikor mi aggódjuk túl a témát, például amikor azt mondjuk, hogy

kint van a derekad, meg fogsz fázni!

Ha mégis szeretnénk őt valamilyen szerekkel leszerelni, arra az esetre választottam egy szimpatikus cikket a novakhunor.hu oldalról (lásd a teljes cikket IDE kattintva), abból is néhány egész konkrét tippet.

Akkor most álljon itt néhány szó szerinti idézet:

  • “A nátha magától gyógyuló, enyhe lefolyású betegség, nem indokolt mindenféle hatásosnak vélt készítmények vásárlása és használata. Fontos megérteni a kedves olvasónak: a modern orvoslásban nem mérvadó az, hogy „nálam bevált, nekem segített”, ugyanis a szervezetünk szinte mindig meggyógyítja önmagát, az esetek döntő többségében nem a gyógyszertől leszünk jobban.
  • Ami hatásos lehet náthában: a bő folyadékbevitel, jó meleg tea/húsleves, a „tengervizes” sóoldatos orrspré, orrszívás, esetleg a hideg párásító használata a szobában.
  • Az antibiotikum egyértelműen felesleges és káros (csak a baktériumokra hat, de a náthát okozó vírusokra nem), és a nátha esetleges szövődményeinek megelőzésében sem segít.”
  • A láz meg olyan (ezt már nem a novakhunor.hu írja), hogy pontosan tudod, hogy ő milyen típusú lázas. Van olyan gyerek, aki 37,5-nél kikészül és van olyan is, aki 39 fokos lázzal még szaladgál. Ezt pontosan látod, hogy mikor kell neki adni lázcsillapítót.
OLVASTAD MÁR?  Pedagógus Kossuth-díj

Bízunk benne, hogy a nátha mindenkit elkerül, emellett mindenki kezet mos- amikor kell:hazaérve vagy evés előtt- és a szája elé teszi a kezét, ha köhécsel vagy tüsszög. A zsepi legyen veletek!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!