Ha betegnek tetteti magát a kamasz, akkor szóljunk neki, hogy nem most jöttünk le a falvédőről. Ha náthás, azaz folyik az orra, akkor adjunk neki zsepkendőt és kérjük meg, hogy kultúrált módon fújja az orrát (óriási hanghatások nélkül) és a használt zsepit NE tegye a tányér mellé, alá, esetleg upszi (!) bele! Minden egyéb őszi megfázás tünetekre nyugodtan mondhatjuk azt, hogy

holnapra jobb lesz, de az sem kizárt, hogy el is múlik!

Viccet félretéve: lassan beindul a megfázásos időszak, meg a vírusok és a baktériumok és ezek keveréke, kibogózhatatlan elegye. Ez azért lássuk be, már más szitu, mint amikor még kicsi volt. Amikor jöttünk az orrszívóval, meg a fújjál bele nagyot a zsepibe, de ügyes vagy! Dícsértük őt a nagy orrváladékaiért…

Nekem a legjobban bevált módszer így kamaszkorban a kedveskedés, (nem a vékony hangon beszélő nyávogás, azt máskor érdemes bevetni), tea főzés, “mit szeretnél, hogy főzzek neked”, ma nem kell semmit csinálnod, csak feküdj és nézz egy filmet vagy kockulj- tanácsok. Erre érzi a törődést, kicsit elanyátlanodik és máris megvan az összhang. Újra lehet őt puszilgatni, stb. Emellett persze minden anya (vagy apa) pontosan tudja, hogy a kamasz fia vagy lánya mennyire beteg vagy éppen nem beteg. Ugye?

OLVASTAD MÁR?  Tíz dolog ami előtt tízig számolj mielőtt kimondod a kamasznak

Mert jó pár “betegséget” már láttunk tőlük. Amikor konkrétan semmi baja, de úgy tesz, mintha…és amikor nagyon sz@rul néz ki és azt állítja, hogy “semmi bajom, hagyj már békén légyszi!” Van olyan is, amikor mi aggódjuk túl a témát, például amikor azt mondjuk, hogy

kint van a derekad, meg fogsz fázni!

Ha mégis szeretnénk őt valamilyen szerekkel leszerelni, arra az esetre választottam egy szimpatikus cikket a novakhunor.hu oldalról (lásd a teljes cikket IDE kattintva), abból is néhány egész konkrét tippet.

Akkor most álljon itt néhány szó szerinti idézet:

  • “A nátha magától gyógyuló, enyhe lefolyású betegség, nem indokolt mindenféle hatásosnak vélt készítmények vásárlása és használata. Fontos megérteni a kedves olvasónak: a modern orvoslásban nem mérvadó az, hogy „nálam bevált, nekem segített”, ugyanis a szervezetünk szinte mindig meggyógyítja önmagát, az esetek döntő többségében nem a gyógyszertől leszünk jobban.
  • Ami hatásos lehet náthában: a bő folyadékbevitel, jó meleg tea/húsleves, a „tengervizes” sóoldatos orrspré, orrszívás, esetleg a hideg párásító használata a szobában.
  • Az antibiotikum egyértelműen felesleges és káros (csak a baktériumokra hat, de a náthát okozó vírusokra nem), és a nátha esetleges szövődményeinek megelőzésében sem segít.”
  • A láz meg olyan (ezt már nem a novakhunor.hu írja), hogy pontosan tudod, hogy ő milyen típusú lázas. Van olyan gyerek, aki 37,5-nél kikészül és van olyan is, aki 39 fokos lázzal még szaladgál. Ezt pontosan látod, hogy mikor kell neki adni lázcsillapítót.
OLVASTAD MÁR?  A békés öregkor értelmezhetetlen számomra

Bízunk benne, hogy a nátha mindenkit elkerül, emellett mindenki kezet mos- amikor kell:hazaérve vagy evés előtt- és a szája elé teszi a kezét, ha köhécsel vagy tüsszög. A zsepi legyen veletek!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!