Nagyon fontos már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordítani a védekezésre, de természetesen nem ez az egyetlen téma, amiről valahogy beszélgetni kellene. A szexualitás kérdése nem 16-17 évesen kezdődik, hanem ahogy élünk, ahogy beszélünk magunkról, amit lát a kamasz a szülők közötti viszonyról, amit hall tőled, hogy mit gondolsz a témáról, az mind-mind a nemi nevelés része. Amit itt felsoroltunk egyik esetben sem tudatos „szexuális nevelés”, viszont a gyerek mindent elraktározott.

Ebben az “állapotban” hallgatja az iskolában a szexuális felvilágosítást, nézi a neten a szexfilmet, vagy éppen kapja a barátaitól, barátnőitől a felvilágosító videókat és a tanácsokat. Ha volt gyerekkorban bármilyen nyitottság a családban a szexualitással kapcsolatban, ha nem, akkor is teljesen oké az, ha beszélünk a védekezésről.

Viszont nem mindegy, hogy milyen kontextusban! Ha lekezelőek, kioktatóak vagy éppen szigorúak vagyunk akkor kicsi az esélye, hogy célba érünk.

Beszéljünk a védekezésről!

Az óvszer például mindenkor megfelelő választás lehet. Ha pedig a nagykamaszok már komoly, hosszú távú párkapcsolatba kezdenek, akár a fogamzásgátló tabletta is szóba jöhet, természetesen alapos nőgyógyászati vizsgálat után, receptre felírva.

OLVASTAD MÁR?  Az összeolvadtság életcsapdája

Egy két éve készül felmérés szerint a magyar nők egyharmada egyáltalán nem használ semmilyen fogamzásgátló módszert, ráadásul európai összehasonlításban kiugróan magas azok aránya (15%), akik olyan megbízhatatlan módszerre hagyatkoznak, mint a megszakított közösülés. A két legelterjedtebb módszer hazánkban – hasonlóan Európához – a gumióvszer és a fogamzásgátló tabletta, de míg az európai nők, ha kis különbséggel is, a tablettát részesítik előnyben, nálunk éppen fordított a helyzet.

Tabletta

Nehéz elhinni, hogy voltak olyan időszakok a történelemben, amikor az ecetsav, a kálium-permanganát, a cédrusolaj, a nagyon mérgező ólomtartalmú kenőcs vagy a krokodilürülékből készített pesszárium jelentette a korszerű fogamzásgátlási lehetőséget.

A nőknek egészen az ezerkilencszázhatvanas évekig kellett várniuk az első fogamzásgátló tabletták megjelenésére.

A módszer népszerűsége azóta is töretlen, amelyet kiemelkedő hatékonyságának köszönhet: gátolja a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozza a megtermékenyített pete beágyazódását és a spermiumok számára megnehezítik a bejutást a méh üregébe.

A megfelelő fogamzásgátló kiválasztásával ugyanakkor nemcsak a nemkívánt teherbe esés kerülhető el, hanem mérséklődhet a vashiányos vérszegénység, kiszámítható és akár kevésbé fájdalmas lesz a menzesz, mérséklődhetnek és enyhülhetnek a premenstruációs szindróma tünetei is.

További fontos információkat oszt meg velünk a Ragaszkodj hozzá! program keretében Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász IDE KATTINTVA. Többek között arról, hogy veszélyes-e a fogamzásgátló tabletta, mi történik a hormonszinttel amikor tablettát szedünk, igaz-e az, hogy hízunk tőle, illetve arról is, hogy a trombózishajlam mennyire nagy kockázat.

OLVASTAD MÁR?  "Ha a szülő be van gúbózva, a gyereknek esélye sincs"

minden fontos információt tartalmaz, amit valaha is megkérdeztünk a nőgyógyáasztól, sőt még olyan részei is vannak, amit soha nem jutott eszünkbe megkérdezni!

Oszd meg a véleményed velünk!