A legegyszerűbb vélemény a kamaszokról mindig úgy kezdődik, hogy jaj de nehéz a szemtelen kamaszokkal az élet, de majd elmúlik. A szokásos szöveg, miszerint a kamaszok egyik napról a másikra megváltoznak, jönnek a hormonok, ezek elviszik az eszüket is, mert még csak tanulni sem tanulnak, blablabla. Sok lájk, megosztás. Akik ezeket a cikkeket írják, azoknak feltehetően egy közös tulajdonságuk biztos van:

soha nem éltek együtt egyetlen egy kamasszal sem. Vagy ha mégis, akkor nem szívből.

Írjuk ezt úgy, hogy ha visszatekint a parázó anya például a hétvégére, akkor egész komoly fejtörést okozhat megtalálni azt a pillanatot, amikor látta a kamasz gyerekét, mi több: beszélgetett vele. És mégis.

Három jellemző pillanat, amikor elkaphatod a kamasz figyelmét és ha „ügyes” vagy, még szóba is elegyedhetsz vele észrevétlenül. Figyelem, nem kell mindent komolyan venni. Na, azért!

  • Amikor megkérdezi, hogy van-e itthon kaja. Tipp: akkor adsz neki enni, ha beszélget veled pár szót. (Vicc volt.)
  • Amikor megkér, hogy bár tudja, hogy van zsebpénz, de most éppen elköltötte és van itt egy kínálkozó lehetőség, hogy moziba menjen a barátaival. Tipp: diákmunka tettenérése. Kitakarítasz és kapsz pénzt mozira. Nem, annak tilos bedőlni, hogy először a pénz és utána a munka. Munkafelvétel kapcsán rövid sztorikba bocsátkozás.
  • Amikor megkérdezi, hogy miért nincs tiszta ruhája. Tipp: nem is lesz, amíg nem teszi be a mosógépbe. Az odavezető út kijelölésekor rövid kérdések- válaszok, cserébe egy gyors mosási program beígérése, hogy estére legyen gatya.

A fentiek közül a zsebpénz téma a legkonkrétabb. Vagy úgy is mondhatnánk, hogy a legkézzelfoghatóbb.

Khm. Neked is (mert elő kell venned a pénztárcádat), és neki is, mert ezt „vadászkutya tartásban” várja, hogy megtedd.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A CIB Bank kutatása (NRC, 2017. szeptember) szerint a 10-14 éves (tehát a kiskamaszok, akik még nem járnak el bulizni hétvégén) gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt, melyek átlagos értéke a felmérés szerint heti 1 100 forint.

Nálatok mennyi az annyi? Úgy látjuk, hogy a zsebpénz kérdés a kor előrehaladtával egyre komolyabb és nehezebb téma. Nem beszélve arról, hogy ezt a felelősséget nem tudod másra hárítani. Ez bizony házon belül marad.

És a kamasz mindig téged figyel. A pénzköltésnél és a spórolásnál is.

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a szülők közel háromnegyede azt gondolja, a pénzügyi „nevelés” alapvetően a család feladata. A következő „felelős” viszont az iskola. Leginkább ott van arra lehetőség, hogy kicsit beszélgessenek az alapokról. Igen, a pénzügyi alapfogalmakról. Amik alapvetően nem ördögtől való dolgok, csak mi gondoljuk annak. Jövőhéten arról írunk, hogy mennyire jön át a kamasznak az, ahogy te költekezel vagy éppen spórolsz. A te pénztárcát és gondolataid a pénzről hogyan befolyásolják az ő pénzügyi döntéseit. Mert vannak ilyen döntései. A boltban, a koncert előtt a suli büfében vagy éppen a nyaralás alatt.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A negyvenes generáció még úgy nőtt fel, hogy tabu volt a szexualitásról és a pénzről beszélni. A Z generáció viszont igényli, hogy „képbe legyen”. Hogy értse a pénz útját. Hogy értse,

hogyan vándorolhat el és vissza a pénztárcájába a pénz.

Ezt a lehetőséget használja most ki a CIB Bank új, a Takarékossági Világnap alkalmából elindított edukációs programja, melynek keretében októberben országszerte több mint 50 iskolát keresnek fel a pénzintézet fiókvezetői, hogy a 10-15 éves korosztály számára egy rendhagyó osztályfőnöki órán játékos, kreatív formában hívják fel a figyelmet a megtakarítási fontosságára.

A kutatást a CIB Bank megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette online megkérdezéssel, 25-65 éves, önálló jövedelemmel rendelkező bankhasználók mintáján, mely nem, kor, végzettség, lakóhelytípus és régió szerint reprezentatív. 

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!