“Fiam a 14. születésnapjára a barátaitól elektromos cigarettát kapott ajándékba. Miután átadták neki, kivonultak a teraszunkra és komótosan mindenki elővette a saját cigijét és rágyújtott. Épp a szendvicseket vittem le nekik, amikor szembesültem a látottakkal. Mit mondjak, eléggé kiakadtam, de ott nem akartam botrányt csinálni. A buli után elvettem tőle a cigarettát és azóta nem is adtam vissza. Azt mondja a gyerek, hogy ez egyáltalán nem káros, mindenki ilyet szív a suliban. Olvastam mindenfélét erről a neten, de igazából nem tudom, hogy mennyire káros. Az is lehet, hogy ez még mindig jobb, mintha rendesen dohányoznának?”- írta az anyapara@anyapara.hu email címre egy olvasónk.

Néhány tény, amit nem mindig kötnek az orrodra az eladók:  az elektromos verzió hasonló érzetet nyújt, mint a „rendes” cigaretta. Az e-cigaretta működés közben úgy viselkedik, mint a hagyományos cigaretta, ugyanakkor nem tartalmazza annak káros anyagait, mint pl. a szén-monoxid, a kátrány, az arzén vagy az ólom. Nyilvánvaló, hogy megtévesztő „egészséges” jelzővel illetni az elektromos cigarettázást, hiszen a nikotin az emberi szervezetre káros, erős függőséget okozó méreg. A cucc úgy működik, hogy nikotinból és mesterséges ízesítőkből álló folyadékot melegít fel, használói az így felszabadult gőzt lélegzik be. Amit tudni kell még, hogy szabályozatlan eszközöket értékesítenek széles körben, amelyeknek az egészségre gyakorolt hatásáról nem igazán léteznek hosszú távú bizonyítékok.

Egyébként létezik olyan folyadék az e-cigaretta feltöltésére, mely nikotinmentes. Sőt van ízesített is (a legnépszerűbb ízek: menta, citrus, csoki, vanília, cseresznye), amely különösen népszerű a fiatalok körében. Mivel a dohányipari lobbinak óriási befolyása van, illetve viszonylag új termék ez a piacon,  nagyon nehéz objektív ismereteket szerezni az e-cigiről.

A kérdés már csak az, hogy józan paraszti eszünkkel mit gondolunk. Vajon rizikózzunk-e, hogy a kamasz ugyan kipróbálja a “rendes” cigarettát, elszív 1-2 dobozzal, majd később abbahagyja (ahogy sokan tettük ezt) vagy azt mondjuk, hogy inkább az e-cigi, mert az mégis jobb, mint a hagyományos? Jó kérdés. Szerintetek?

Oszd meg a véleményed velünk!