Amikor “lehúztuk” a Szürke ötven árnyalatát vagy megírtuk a cikket a Kamasz, az internet és a szex címmel itt az anyaparán, akkor pontosan a címben szereplő kérdés járt a fejünkben. Nincs olyan kamasz, aki nem találkozik szexszel kapcsolatos képekkel, filmekkel, reklámokkal. Az is, aki nem keres direkt ilyen témákra.

Kedves anyukák, igen minden gyerek találkozik valamilyen formában szexualitással az interneten. Az is, akiről azt gondolod, hogy nem. De.

Nincs azzal semmi baj, ha a kamasz gyerek az interneten szexuális tartalmakat lát. Elsősorban azért nincs vele baj, mert úgysem tudod megtiltani nekik. Nyilvánvaló, hogy

az édes kislányom, ha még egyszer meglátom a számítógépeden az “előzmények” menüpont alatt, hogy szexet néztél, akkor elveszem a gépet!

mondatnak semmi értelme. (Itt arról van szó, amikor nem törli ki az előzmények vagy History menüből azt a tartalmat, amit nézett a gépen.)

A kamaszok többsége előbb lát pornófilmet az interneten, mielőtt először szexuális kapcsolatot létesítene.

A baj ott kezdődik, ha azt gondolja- és beszéli a barátnőivel, barátaival-, hogy amit látott az a való élet, az a szexualitás alfája és omegája.

Hogy mindig minden tökéletes. Tökéletes női és férfi testek, tökéletes találkozás, tökéletes együttlét. Nyilvánvalóan teljesen érzelemmentes és általában a nők kiszolgálják a pasikat. És nem, nem kell feministának lenni ahhoz, hogy ezt gondolja az ember. Ebből a gondolatból táplálkozott Erika Lust svéd filmrendező ötlete aki nem mellesleg kétgyermekes anyuka.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Ahelyett, hogy uncsi művészfilmeket rendezett volna, belevágott a lecsóba és pornófilmeket rendez. Nem is akármilyen sikerrel! Erről ITT olvashatod a teljes interjút, amelyből idézünk:

„Nem akarom a nőket a pornótól megszabadítani, épp ellenkezőleg, vissza akarom nekik a pornót adni”.

Szerinte ugyanis az általunk ismert, nézett és kulturálisan lenézett pornó hímsoviniszta, és ahelyett, hogy a szexről folytatott párbeszéd része lenne, inspirációt adna, vagy csak egyszerűen izgalmas lenne, sokkal inkább szól arról, hogy szextárgyként viselkedő nők elégítenek ki férfiakat. És ez nem csupán a nők számára idegeníti el a pornót.

Amit a kamaszokról gondol és mélységesen egyetértünk vele:

„A rossz pornó lelassítja a fiatalok érzelmi és szexuális fejlődését. A mainstream pornót néző fiúk olyan példát kapnak, aminek semmi köze nincs egy lánnyal közösen átélt intimitáshoz.

Ezzel párhuzamosan a lányok az élvezet tárgyaként tekintenek magukra, és nem tudatosul bennük, hogy mi okoz nekik valóban élvezetet, illetve mitől érzik magukat jól, kényelmesen egy helyzetben. Mindez bizonytalanságot okoz a fiúknak és a lányoknak is, és nehezebbé is teszi a szex valódi élvezetét” – mondja.

A következő mondata szinte kiáltványként hangzik:

“Két lányom van. Egy hétéves és egy négyéves. Nem akarom, hogy dohányozzanak; nem akarom, hogy szemét minőségű gyors kajákat egyenek; és nem akarom, hogy a szexet rossz, hímsoviniszta pornóból tanulják meg.” – Erika Lust svéd filmrendező

Véleményünk szerint a rendezőnő által megfogalmazott mondat lehetne az anyapara olvasók jelmondata a témában.

“Két fiam van. Egy 16 éves és egy 11 éves. Nem akarom, hogy dohányozzanak, nem akarom, hogy szemét minőségű gyors kajákat egyenek; és nem akarom, hogy a szexet rossz, hímsoviniszta pornóból tanulják meg.” – Bábel-Szücs Szilvia, anyapara alapító.

A nemrég alakult Hintalovon Alapítványnál a többek között először az országban készítenek szexedukációt gyerekeknek, szülőknek és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek. A projekt célja egy weboldal, telefonos alkalmazás és chat működtetése, mely valódi választ ad a 10-18 éves korosztály énképével, testképével, (pár)kapcsolataival, szexualitásával kapcsolatos kérdéseire. A chat segítségével a gyerekek, fiatalok közvetlenül és anonim módon feltehetik kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak az Alapítvány kiképzett önkéntes ügyelőitől. Ide keresnek önkénteseket is. Ha szeretnél az ország legprofesszionálisabb szakembereivel együtt dolgozni a témában, akkor írj nekik, keresd őket!

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

Fotó:www.pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!