Ha nyár, akkor fesztivál szezon. Ha fesztivál szezon, akkor parázás. Elengedjük? Egyedül vagy csak társasággal? Ottalvós vagy csak egynapos jegy? Mennyi pénzt adjunk? Mi lenne, ha ő keresné meg rá a pénzt? És egyáltalán, mit tegyünk? Az első bálozás helyett első fesztiválozás okoz fejtörést manapság.

Először is ITT válogathattok, hogy hova, mikor és mire engeditek el a kamasz gyereket. A szezonban 25 (!) fesztivál lesz, úgyhogy lehet válogatni. A legolcsóbb a múltheti Kolorádó volt, a legdrágább a Sziget. A fesztiválok nagy része 5 napos, nagyon sok helyen szerveznek nulladik napot, speciális programmal és általában olcsóbb belépővel. De a fesztiválozás drága dolog.

Mielőtt nekilátnátok feltérképezni a tényeket, javaslom, hogy menjetek el Pálinka fesztiválra, úgy talán könnyebb átgondolni ezt az először fesztiválozik a gyerek témakört. Viccet félretéve, készítettünk egy gyors felmérést és megkérdeztünk néhány szülőt és gyereket, hogy ő hogyan élte meg ezt. Ebből készült

a fesztivál-kisokos parázó anyukáknak.

Amin már most elkezdhettek (közösen) gondolkodni az az, hogy melyik fesztiválra szeretne elmenni  a gyerek és miért. Ez utóbbi azért fontos, mert ha megtudod a motivációját, akkor könnyebben tudsz vele kommunikálni a témáról. Ha több eseményre is szeretne menni, akkor adjon egy sorrendet. A belépő jegyek árai már fent vannak az interneten például ITT, így azt is csekkoljhatjátok. Sok gyereknek fogalma sincs, hogy ez mennyibe kerül. Most mondjuk: sokba.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Ráadásul- nem vészmadárkodás–  a fesztiválozás költségeinek egyébként csak egy relatíve kis részét teszi ki a bérletár. Az ottani étel- és italfogyasztás, valamint a szállás költsége általában legalább ugyanannyira számottevő. Ezt érősen javasolt kiszámolni előre, hogy tisztába legyünk a költségekkel.

A legnépszerűbb fesztiválok Magyarországon: Sziget, a VOLT, a Balaton Sound, a Művészetek völgye és bármennyire meglepő de a borfesztiválok is igen látogatottak 16-20 éves fiatalok által.  Praktikus tanácsok kezdőknek:

1. Ha még soha, semmilyen fesztiválon nem volt a kamasz, akkor elsőre csak egy napra menjen ki, tehát ne ottalvósra. Érdemes már napközben kimenni. Hazaérkezésre javasolj betartható időpontot. Kérdezd meg tőle, hogy mi lenne az utolsó koncert amit meghallgatna és utána jöjjön haza. A hazautazást is tervezzétek meg előre!

2. Minden esetben társasággal, de minimum ketten menjenek.

Egyedül ne engedd el.

Csak talál magának valami havert/barátnőt aki lelép vele. Ha nagyon nem, akkor kérdezd meg, hogy te /ti elmehettek-e vele.

3. Beszéld meg vele, hogy mit ihat. Hivatalosan egyébként semmit, mert 18 év alatt nem szolgálnak ki szeszes italt. A fesztiválok többségére nem engednek behozni semmilyen italt. Tehát elvileg biztonságban van. Itt ha egy kicsit megengedőbb vagy (egy pohár sör), akkor sokkal inkább lesz önmegtartóztató.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

4. Beszéld meg vele, hogy legyen mindig elérhető. Telefonon. Mondd el neki, hogy ez neked (is) fontos, ettől megnyugszik az anyuka, nem parázik annyit és őt is békén hagyja. Választhat: odamész balhézni vagy felveszi a telefont:)

5. Ha eldöntötted, hogy elengeded, akkor ne gondold meg magad az utolsó pillanatban, amikor rájössz, hogy „mit tettél”. Legyél laza, engedd el a parákat és bizzál benne!

Fotó:www.pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!