Amellett, hogy totál bizonytalan minden, egy biztos: ilyenkor már füzetekkel, ceruzákkal, vonalzókkal, mappákkal és ragasztóval álmodunk. Érzésben egymillió év tapasztalatait írom meg nektek, hogy végre elengedhessük a sulikezdést érintő ilyen témájú paráinkat. Szücs Szilvi írása. 

Szóval ilyenkor már arról álmodunk, hogy mit, hol, mikor, milyet kell venni az iskolakezdésre. A többség ráparázik, emiatt a gyerek is tiszta ideg- baromira unja már most a témát-, egészen addig amíg…

amíg rájössz, hogy ezt a nemes feladatot akár a kamasz gyerek is elvégezheti. Egyedül.

Hurrá! Akkor kezdjük a felkészítést!

Első körben minden kamasz keresse meg a tavalyi cuccait és tegye félre azt, ami idén is használható.

Azért mert a ceruzából hiányzik 1 cm, nem kell újat venni.

Oké, ha 3 cm hiányzik, akkor vehet. Szóval kérd meg, hogy a következő nap nézzen utána a „régi” iskolaszerkóinak. Először is ürítse ki a táskáját és dobálja ki a megmaradt uzsonnákat (ne nézz oda, hányinger) és a tornacuccot.

Higgyétek el, nagyon sok használható dolog kerül elő. 

Ezután nézze meg a listát amit kapott, hogy mi minden kell szeptemberre (ez még úgyis csak az első kör, ezután jön majd október elején a második, amikor tényleg kiderül, hogy mit kell venni) és készítsen egy valódi listát. Ebben szerepeljenek a szokásos füzetek, amik biztos, hogy kellenek majd. Írjátok oda, hogy hány darab, ha többet vesztek elsőre nem baj.

Ha füzet van, akkor már nagy baj nem lehet az első tanítási napokon!

A lista

A listát nézzétek át közösen, itt még javasolhatsz neki pár dolgot, hiszen te vagy a „vén róka”, aki már túl van néhány bevásárláson.

OLVASTAD MÁR?  Merjen hazamenni!

A következő lépés a vásárlás lesz ahova mehettek együtt (életkortól és az anyuka parázásától függ), de elmehet egyedül is.

Ha együtt mentek, akkor se menj be vele az üzletbe, hanem várd meg őt kint. Addig tetriszezz (emlékeztek?) a telefonodon, de mindenképp csinálj úgy, mintha valami fontos dolgot intéznél, tehát semmiképpen ne cseszegesd a gyereket, hogy mit vesz.

Miért ne cseszegessem, amikor én pontosan tudom, hogy mi lenne neki a jó

Mert: ha segítségre van szüksége, majd szól.

Próbáld meg elengedni azt az “érzést”, hogy csak te tudod kiválasztani a „kockás füzetet”. Nem. Sőt! Hagyd, hogy válogasson ami neki tetszik. Minden évben új dizájnban jönnek ki füzetek, amik igenis feldobhatják az uncsi iskolanapokat ősszel. Ez pont olyan, amikor veszel magadnak egy új rúzst, csak kicsit más színben.

Hagyd őt választani!

A legjobb megoldás egyébként az, hogy mindent online vásároltok. Leültök a gép elé és gyakorlatilag korlátlan ideig nézelődhettek közösen vagy külön – külön, hogy mit vennétek. A kosárból még az utolsó pillanatban (ahogy a való életben is) ki – be tehettek bármit és senki nem áll a sarkatokban, hogy mit totojázik ez a nő itt a pénztár előtt. Ez a legkényelmesebb megoldás, ráadásul sokkal nagyobb választék van online, mint offline.

OLVASTAD MÁR?  Diákmunka, több úton

A lényeg: hagyd őt egyedül dönteni ezekben a kérdésekben. Hidd el, hogy örömmel teszi majd. Ha meg nem, akkor is azt fogja érezni, hogy az iskolakezdés elsősorban az ő dolga és felelőssége…és nem a tied.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!