Miért gondoljuk azt, hogy egy 15 plusszos gyereknek dolgoznia kell nyáron? Amikor annyira fáradt szegény. Amikor végigtanulta az évet. Amikor épp, hogy “csak” két és fél hónap semmittevés kezdődik nemsokára. Mert amikor a kamasz dolgozik más időszámítás kezdődik. A nyári munka fontosságára nem győzzük felhívni a figyelmet.

Egy kamasz, ha csak két hetet dolgozik valahol, utána nagyon sok szempontból másképp látja a világot, és önmagát a világban.

Nem kell aggódni, hogy fáradt,

mert végigtanulta az egész évet vagy a nyári szünet alatt nyelvet tanul és az is elveszi az idejét a pihenéstől. Teljesen más impulzusok és tapasztalatok érik egy munkahelyen, mint egy fizetős nyelvtanfolyamon még akkor is, ha azt “munkának” fogja fel.

Kedves anyapara olvasók! Higgyétek el, hogy a nyári munka legalább annyira fontos, mint az év közbeni iskola.

Ha nem tanul jól (mert lusta mondjuk, vagy nem érdekli a tanulás), akkor egy keményebb nyári munka alatt (nem arra gondolunk, hogy leküldjük a bányába szenet lapátolni, hanem mondjuk egy fagyizóba napi 8 órát fagyit mérni) a gyerek nagyon sok mindent helyére tesz a fejében.

Tanulás vagy munka, lustaság vagy szívás fiatalon egy munkahelyen. Mindenképp érdemes munkára fogni, mert nagyon sok olyan interakcióban kell részt vennie, amivel egy jó tanuló – jó sportoló gyerek év közben soha nem találkozik.

Arról nembeszélve, hogy az első saját kereset mindenkinek egy életre szóló élmény. Nem kell félteni azt a kamasz gyereket, nem lesz semmi baja egy kis melótól.

Nézzük gyorsan, hogy még miért jó, ha a kamasz dolgozik

  1. Önbizalmat ad. Végigvisz egy saját projektet, anélkül, hogy ott állnál mellette és súgnál neki vagy éppen odalépnél helyette és megoldanád a problémáját.
  2. Sok esetben a későbbi karrierterveit is befolyásolhatja egy nyári munka tapasztalata. Ha eddig nem tudta, hogy merre orientálódjon, akkor simán lehet, hogy éppen a nyári munka adja meg neki az utolsó (vagy első) lökést.
  3. A leggyorsabb és a leghatékonyabb pénzügyi menedzsment képzést kapja egy kamasz a nyári munka alatt. Megkereste a pénzt, amit elkölt és pontosan látja azt, hogy mennyire gyorsan elmegy, amit nagy nehezen keresett meg. Ez a jómódú szülők gyerekeinek olyan tapasztalat, amit év közben nem tudsz “eljátszani” neki.
  4. Egy nyári munka alatt meg kell tanulnia kommunikálni a számára ismeretlen emberekkel. A főnökével, a vendégekkel, a kollégákkal. Ez teljesen más szituáció, mint amikor a barátaival vagy az iskolatársaival, tanáraival beszél.
  5. Felelősségvállalás. A munkájáért, magáért, a szavaiért. A kamasz felelősségéről sokszor írtunk már, fontosnak tartjuk hangoztatni a parázó anyukák számára ennek jelentőségét.
OLVASTAD MÁR?  Sztereotípiák

Milyen munkák jöhetnek szóba?

Ezekről érdemes már most elkezdeni beszélgetni, mert a döntés után még elég sok idő, amíg konkretizálódik a meló. A legelső kérdés, hogy eldöntse (ne te!) hány hetet szeretne dolgozni. Naptárat elő és válasszátok ki közösen! Utána kezdhettek arról beszélgetni, hogy mit és hol dolgozna szívesen.

Minden ötletet írjatok le egy papírra, tehát az “igény oldal” felől közelítsétek meg első lépésben a kérdést és ne onnan, hogy a diákmunka szövetkezetek mit kínálnak aktuálisan.

A kamasz sokkal inkább motivált lesz, ha meghallgatod az ő “kívánságait”, terveit is. A választást segítheti a különböző diákmunka közvetítő szervezetek, amelyeket ITT, ITT és ITT találtok.

Az eduline cikke szerint  a fizetés így alakul idén: “A minimálbér óradíja idén bruttó 926 forintra nőtt a tavalyi 857 forintról, ennél nem kaphattok kevesebbet. A garantált bérminimum, azaz a szakképzettséghez kötött munkáé pedig bruttó 1211 forint lett a tavalyi 1121 forint után. Ez bruttó 7410, illetve 9690 forintos napibért jelent.”

Fotó: www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!