Az iskolai étkezés örök téma. Ahogy suliba kerül a gyerek, elkezdődik reggelente a csomagolás, a szendvics készítés, a “dobozolás”. Az iskolai étkezést körüllengi egy kötelező urbán legenda is, hogy a suliban mindig rossza a kaja. Akkor is rossz, ha jó, ez is nyilvánvaló.

A három lehetséges megoldás

Mivel csak hallomásból ismeri a szülő, hogy valóban rossz-e vagy sem, ezért három dolgot tehet: az első, amikor azt mondja, hogy megeszed és ez van. Én is ezt ettem, annál biztos, hogy jobb. (Persze fogalmunk sincs, hogy jobb – e, hiszen sosem kóstoltuk.)

A másik lehetőség a skandináv verzió: napközben hideg élelem és este meleg kaja. Ott jellemzően nincs a suliban étterem, csak egy ebédlő, ahol megeheted az otthon elkészített és akkurátusan dobozba csomagolt kajádat.

A harmadik pedig az impulzus-jellegű evés, amit a gyerekre bízunk. Mikor és hol éri az éhség, ott és akkor egyen valamit.

Egy hét a praktikum, az önállóság és a finom kaják jegyében- anyapara javaslat

Az iskolai menzás verzió akkor simán alkalmazható, ha heti ütemezésben be lehet fizetni az ebédet a suliban. Ott biztos lesz egy héten két alkalom (ennyi bizalom jár a konyhás néniknek), amikor ott ehet, mert éppen olyan a kaja amit elvileg nem lehet elrontani.

OLVASTAD MÁR?  Diákmunka, több úton

Marad három nap amit meg kell oldani. Ebből két napot bevállalhatunk, mint jó fej konyhatündérek és csomagolunk valami szuper jó kaját amit nem kellemetlen bontogatni a többiek előtt, már ha ez érdekel egyáltalán bárkit is. Megjegyzés: az egyik anyuka mesélte, hogy a gyerek (15 éves) mindennap visz otthonról vizet, mert az tisztított és ebben hisznek. Nem mellesleg tök szépüvegben van, nem ciki, mint egy használt, az oldalán még itt – ott befigyelő cimkedarabbal. Biztos ebben is van trendi vonal, de azért ezt nem vinnénk túlzásba.

Összefoglalva: legyünk őszinték, heti két nap vállalható.

A maradék egy napon pedig kedvére ehet azt, amit akar. Itt megállapodnék a helyszínben és nem utolsósorban az árban, amit úgyis a szülő biztosít. Aztán vagy betartja vagy nem. Nyomozni nyilván nem fogunk. Persze érdemes orientálni a kamaszt.

Az biztos, hogy ha ennyit megengedsz neki, akkor kisebb az esélye, hogy titokban még a kapu előtt “bevág” két cukros fánkot.

És csak a száján maradt porcukorból tudsz elindulni nyomozni, hogy mit is evett a gyerek, amit természetesen tagad.

A lényeg: fontos a normális étkezés minden nap, bár kétségtelen, hogy ezt sem 12+ évesen kell elkezdeni. Ugyanakkor itt is érvényes lehet a húzd meg, ereszd meg szabály, tehát ha nem eszik mindennap ebédre meleg ételt attól még nem dől össze a világ. Ajánlhatsz neki 2in1 – t is, ami azt is jelentheti, hogy ha egy egészséges (és persze trendi) ételt bevállal, akkor a kedvére ehet valamit napon a tiltólistán nem szereplő kaját és italok közül bármit ehet.

OLVASTAD MÁR?  Tíz dolog ami előtt tízig számolj mielőtt kimondod a kamasznak

Akinek van konkrét és praktikus javaslata arra, hogy hogyan kell a legfájdalommentesebben előre gondolkodni a kamasz étkezését illetően, az SOS. írjon nekünk erről, hogy tudjuk osztani az ötleteket. Köszönjük!

Fotó: www.pexels.com és saját kép

Oszd meg a véleményed velünk!