Nincs olyan kamasz, aki nem találkozik szexszel kapcsolatos képekkel, filmekkel, reklámokkal. Az is, aki nem keres direkt ilyen témákra.

Kedves anyukák, igen minden gyerek találkozik valamilyen formában (itt vannak nagy különbségek, hogy ki-milyen formában) szexualitással az interneten. Legyen ez a kiindulópontunk.

Aki azt gondolja, hogy ez a téma semmit nem változott az elmúlt évtizedekben, tehát

a többségnek valahogy csak összejött az első szex, nem kell ezt túlmisztifikálni, az nagy valószínűséggel téved.

Mégpedig azért téved, mert amikor mi még kislányok voltunk nem az interneten találkoztunk először a témával. Nem úgy hallottunk (mert látni csak maximum újságokban láthattunk) a témáról, hogy megnéztünk egy filmet a neten, amelyben

teljesen valószínűtlen lények (kigyúrt pasik és nagy mellű, jó csajok) csinálnak valamit nagyon tökéletesen.

Mert most ez van. Mindig minden sikerül, csak éppen az érzelmeknek nem osztottak szerepet.

Hivatalos felmérések szerint a fiatalok első szexuális aktusa egyre korábbi életkorra tehető, ami azt jelenti, hogy ma már nem csupán a 16-17 évesek, hanem a 13-14 évesek is masszívan érintettek e témakörben. Többségük mindenfajta védekezés nélkül éli meg élete első, korai nemi élményeit.  Magyarországon az évente elvégzett 60 ezer terhességmegszakításból minden tizedik fiatalkorút érint.
Erről a legfrissebb kutatás adatait is tartalmazó cikkünket lásd ITT.

“Isten hozott öcsém, ez a való világ”

Egy emailben az egyik anyapara olvasó azt írja, hogy a fia (16 éves) valamelyik online partnerkereső honlapon csetelt egy nővel, akinek “poénból” mindenféle ajánlatot tett. A nő válaszolgatott is és egyre több időt töltöttek a site-on. A fiú később megadta a telefonszámát, amit később a nő többször fel is hívott. Amikor a fiúnak már kellemetlenek voltak ezek a hívások, akkor megkérte, hogy többet ne hívja. A hölgy erre a rendőrséggel fenyegetőzött, ami természetesen teljes képtelenség. A fiú nagyon megijedt és ekkor fordult a kínos történettel a szüleihez. Akik soha nem gondolták volna a jó fej, jó tanuló jó sportoló fiukról, hogy ilyen helyzetbe kerülhet.

Az, hogy a szülőkhöz fordult a gyerek, egyértelműen azt jelenti, hogy bár hülyeséget csinált a kíváncsiságából fakadóan, de volt egy olyan erős alap a szüleivel, ahova visszanyúlhatott.

Mi az, ami fontos számunkra a szex és az internet kapcsolatából?

  1. Ezek az oldalak korlátlanul elérhetőek a kamaszok számára. Tehát már nincs semmilyen kontroll (18 év) arra vonatkozóan, hogy mikortól láthatnak ilyen jellegű tartalmakat. Ebből az következik, hogy ha ilyen oldalra “téved”, akkor olyat lát, ami az esetek többségében egy túl idealizált, természetellenes, sok esetben pedig rendkívül visszataszító “mutatványnak” ábrázolja a szexualitást. Ebben az esetben nem az a fontos, hogy magyarázat nélkül tiltsuk őt, hanem mondjuk el neki, hogy ezek a videók nagyon messze vannak a valóságtól!
  2. Ezeken az oldalakon aberrált személyek olyan információkat csalhatnak ki a kamasztól, amit “normális körülmények” között soha nem adna ki magáról. Példákkal alátámasztva erről kötelező beszélni a gyerekkel! Arról, hogy milyen infókat NE adjon meg a gyerek interneten ITT olvashatsz.  Ezeket azért érdemes közösen elolvasni, mert előfordulhat, hogy bizonyos dolgokat “elsőre” nem érez szenzitív információknak és naivitásból fakadóan osztja meg idegenekkel. Mielőtt beszélgetsz vele, olvasd el Csonka Balázs szexuálpszichológus gondolatait a pornográf tartalmakról.
  3. Magyarázzuk el neki, hogy soha, senkinek a kérésére (még a legjobb barát vagy barátnő sem!) nem küldhet magáról kompromittáló fotókat. Akkor sem, ha az a valaki megígéri, hogy csak ő nézi meg, csak ő nyomtatja ki az ágya fölé, mint mi anno az együttes plakátokat! Azért nem, mert soha nem tudhatja, hogy mikor veszik össze a legnagyobb szerelmével és bosszúból hol fogja viszontlátni a ruha nélküli fotóit.
  4. Mutassunk olyan oldalakat, ahol a kamaszok valódi, használható információkat kapnak a szexről. Ezeket nyugodtan megnézhetik egyedül is. Ilyen például a www.yelon.hu, ami ebben a témában jelenleg a legjobb.
OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Találkozzunk és beszélgessünk a kamasz, az internet és a szex témaköréről is november 23-dikán! Az alapkérdés a kamaszok szexuális felvilágosítása lesz, két nagyon jó szakember társaságában. Róluk ITT olvashatsz.

Ha szeretnél jönni, kérlek írj egy emailt az anyapara@anyapara.hu címre JÖVÖK üzenettel és küldjük a részleteket. A Facebook esemény meghívóját ITT találod.

 

Fotó: www.pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!