Tegnap Milák Kristóf szenzációs világcsúccsal minden idők legnagyobb úszója, Michael Phelps egyik óriási, 10 éves világrekordját döntötte meg. A 19 éves kamasz, aki pár hete érettségizett.

Selmeci Attila Kristóf edzője a régi iskolában nőtt fel, ezért a munkában hisz.

„Kristóf egy zseni. Különc is. Lehet, hogy ez a két tulajdonság nála is együtt jár. Munka nélkül nincs eredmény. Ő nem tart az olimpiától, én sem, mindkettőnknek nagy kihívás lesz, és hát állunk elébe.”

A teljes cikket indexen ITT olvashatjátok. Kristóf edzeni nem szeret, versenyezni viszont nagyon is. Az edző ezt kellő időben és rugalmassággal felfogta és úgy alakította az edzésprogramját, hogy passzoljon a személyiségéhez. Nem ismerjük egyiket sem, de valószínű az edző hagyja élni a kamaszt. Különben biztos, hogy nem lenne ilyen világbajnok. Ahogy nyilatkozott, amit mondott, ahogy mondta.

Hogy korábban hátúszó volt, de uncsi volt a plafont nézni…

Hányszor van az, hogy a kamasz valamit nem akar (most nem a rendrakásra gondolunk), ezerféleképpen jelzi felénk, hogy NEM. És mi mégis toljuk. Nyomjuk. Akarjuk. Mert nekünk is megmondták, tőlünk is akarták, ezt várták el.

Egy ilyen fiatal ember győzelme – a videón való izgulás, ahogy megy a piros vonal, ő meg csak úszik, úszik és a torkunkban a szívünk- arra is jó, hogy lássuk: képesek rá. Megcsinálják. Azt is amit élveznek és bizony azt is amit annyira nem, ha látják, hogy van értelme, akkor megcsinálják. És ezt nem te döntöd el, hanem ő.

Maximum annyit tudsz (tudtál) tenni, hogy a gyerekkorában “megmutattad” neki, hogy mik a fontos dolgok az életben…Mire érdemes izgulni és mire nem. Kérdés, hogy te tudod-e…

Hogy mielőtt odakerül az edző elé, az élet elé, hagyod-e őt élni,

  • Hogy ha sz@r neki éppen az élet, akkor empatikusak vagy vele.
  • Hogy neked lehet olyat mondani az ebédre, hogy ez most elég rosszul sikerült.
  • Hogy nem akarod, hogy állandóan megfeleljen a környezetének.
  • Hogy azt tudja mondani egy megmérettetés (vizsga, sport, csajozás, beszélgetés, stb.) után tök őszintén, hogy mindenki rágörcsölt erre az egészre, de ő megpróbálta elengedni.

Ahogy írom ezt a cikket eszembe jut egy másik 19 éves, akit tegnap felvettek az egyetemre és legalább annyira büszke vagyok rá, mint Kristóf anyukája a világbajnokra. Persze, szerinte “anya ez alap, nem kell ezt túlspilázni” és tényleg nem kell, de annyi minden eszembe jut erről a 19 évről, hát

hagy spilázgassak egy kicsit!

Emlékeztek pont 3 éve lett harmadik a 200 méteres pillangó döntőjében egy “másik” 19 éves, “nagy” kamasz Kenderesi Tamás. Aki azt mondta arra a kérdésre, hogy mit érez:

„Hát azért elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz most.Fantasztikus volt, nagyon meglepett, hogy összejött egy érem. Az utolsó öt méter már nagyon csípett, azt hiszem, a szívem vitt be.”

Hogy igenis a szív a lényeg és ezt ki merte mondani! Simán lehet, hogy az anyja ezt hajtogatta neki és akkor legyintett rá, meg forgatta a szemét, meg pofákat vágott, de évekkel később kimondta.

Higgyétek el, hogy ez a lényeg és ne hagyjátok a kamaszokat meggyőzni senki által, hogy más a lényeg. Mert nem.

Fotó: m4sport.hu

Oszd meg a véleményed velünk!