Az online térben való kommunikáció egy laza valami. Mindenkinél előfordul, hogy azt érzi: semmi nem számít és különben is, úgyis elfelejti akinek odaírtam valamit a „falára” és ha más igen, én miért nem csinálhatom. Igen, van úgy. A Facebook egy tök jó dolog.

Viszont van legalább 9 dolog, amit ne posztoljon a kamasz gyereked a Facebookra.

Nehéz megmagyarázni neki, hogy hiába csak az éppen aktuális barátai látják amiket ír, simán előfordulhat, hogy ennek ellenére illetéktelenekhez kerülhetnek olyan információk róla, amit biztos, hogy nem szeretne semmilyen formában viszontlátni.

Példa: a barátnője gépét meghekkelik, ellopják, más is megszerzi a belépő kódot, összevesznek és bosszúból nyilvánosságra hozza, stb. Itt a lista, ami segít abban, hogy utólag kelljen okoskodnunk:

1.Lakcím, telefonszám, személyes adatok (születési év, hónap, nap) megadása tilos. A közösségi oldalak így is nagyon sok információt tárolnak rólunk (mindannyiunkról). Nem kell paranoidnak lenni, de a fenti adatok megadása enyhén szólva is könnyelműség.

2.Családi információk. Példa: Anyámat ma kirúgták a munkahelyéről. Totál kivan ettől. Vagy: a testvéremet ma behívatta az igazgató, mert verekedett. Ilyen információk kizárólag a családot érintik. Legyen egy hallgatólagos megállapodásotok, hogy semmilyen családra vonatkozó (pozitív vagy negatív) információt nem oszt meg senkivel a Facebook-on.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

3.Aktuális szerelmi élet részletezése. Ne írja ki az oldalára, hogy Sanyi ma elhagyott. De azt sem, hogy Sanyi ma mégis visszajött. Azért ne, mert az egy dolog, hogy Sanyi esetleg másnap újra elhagyja, de az igazi gáz az, hogy mindenki rajta fog röhögni. Megszégyenítik és Sanyi sem fogja ezt szó nélkül hagyni. Viccet félretéve: nagyon sok online zaklatást meg lehet előzni azzal, hogy semmilyen szöveges összefoglalót, gondolatot nem ír ki magáról a kamasz a közösségi oldalra.

4.Fotók helymegjelöléssel. Senkinek, semmi köze nincs ahhoz, hogy a kamasz gyerek hol tartózkodik a legtöbbet, hol érhető el délután leggyakrabban vagy éppen este.

5.Terveket arról, hogy mikor lesz otthon egyedül, mit fog csinálni vagy éppen azt, hogy hol lakik. És azt sem, hogy a szüleim a hétvégén lent vannak a balatoni nyaralónkban, de én nem mentem, hanem itthon vagyok egyedül.

6.Sértő tartalmak megosztása. Még akkor sem, ha csak megosztja és nem tőle indul a folyamat. Teljesen mindegy, hogy honnan indult. Nagyon komoly megítélésrombolást tud elérni egy-egy ilyen megosztás és rettenetesen nehéz utólag kimagyarázni.

7.Olyan dolgok, amelyeket nem szeretne, hogy a jövőbeli főnöke lássom róla. Ez most távolinak tűnik, de biztos, hogy el tudja képzelni. Olyan dolgokra gondolunk, amelyek pár év múlva cikik lehetnek (egyébként ezek most is azok) és akkor “jönnek elő a semmiből”, amikor éppen nagyon szeretne egy munkát vagy régóta készül egy állásinterjúra és a HR-es kisasszony tutti, hogy megtalálja a neten és eléd tolja, hogy EZMIVOLT?

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

8.Szelfik, amelyek hiper gázak. Erről már írtunk egy részletesebb cikket, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: semmilyen szexuális tartalmú fotót nem készíthet magáról és oszthat meg a közösségi oldalakon. Semmilyet. Ebben a kérdésben zéró tolerancia van.

9.Másokat megbántó kommentek. Amit face-to face nem mondana el az illetőnek, azt írásba se tegye.

És amikor már teljesen kétségbe vagy esve, hogy nem érted ezt az egészet, akkor kattints IDE és olvasd el a nagyon egyszerű és lényegre törő „gyorstalpalónkat” ezekről az alkalmazásokról.

Hírlevél, ami reklámmentes és van benne néhány érdekesség. Ha szeretnél ilyet, akkor IDE kattints.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!